poniedziałek, 30 października 2017

Paluszki czarownicy, nie tylko na Halloween

Mimo iż Halloween coraz mocniej zakorzenia się w polskiej rzeczywistości, wciąż jeszcze wiele osób udaje, że święta tego nie ma, bądź też otwarcie go neguje. 
Choć nie należę do osób, które chodzą z cukierkami po osiedlu wypowiadając słynne „cukierek albo psikus”, rozumiem potrzeby dzieci, które niczym gąbka chłoną zachodnie wzorce i zwyczaje. 
Dlatego też, zaspokajając potrzebę zabawy, ale jednocześnie nawiązując do klimatu Halloween, postanowiłam dziś zatańczyć z czarownicą, czyli … upiec jej paluszki. Oto przepis, który może stać się hitem każdej imprezy dla dzieciaków, zarówno tej halloweenowej, jak kolejnej – andrzejkowej.



PALUSZKI CZAROWNICY

Składniki:
  • 2 jajka,
  •  ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  225 g masła, temp. pokojowa
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • płatki migdałowe
  • lukier czerwony w pisaku (lub dżem o kolorze czerwonym)


Wykonanie:

Oddzielamy białko od żółtka z jednego jajka. Białko później posłuży do przyklejenia paznokci. W miseczce łączymy żółtko razem z całym jajkiem oraz ekstraktem z wanilii. W oddzielnej miseczce za pomocą miksera łączymy masło razem z cukrem pudrem, proszkiem oraz solą. Następnie dodajemy wymieszane jajka z wanilią i miksujemy przez ok. 2 minuty. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Powstałe ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 

Po schłodzeniu ciasto dzielimy na dwie części - jedną wkładamy ponownie do lodówki, natomiast z drugiej formujemy paluchy. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, odrywamy niewielką część ciasta i formujemy wałeczek (nieco chudszy i krótszy od naszych palców). Nożykiem wykonujemy wcięcia w dwóch miejscach. Bliżej paznokcia dwa, natomiast ok. cm dalej trzy wcięcia. Następnie za pomocą dwóch palców ściskamy ciasto pomiędzy wcięciami, tworząc kształt palca. W miejscu paznokcia umieszczamy płatek migdałowy, zamoczony w białku, aby nie odpadł podczas pieczenia. Tak powstały paluch przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Paluchy przed upieczeniem

Paluchy po upieczeniu
fot. J.Gul

Pieczemy w temp. 180 C przez ok, 15 min. Po ostudzeniu miejsce skórek przy paznokciu pokrywamy czerwonym lukrem lub podgrzanym dżemem. 

fot. J.Gul


Ilość: ok. 50 paluchów



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz