sobota, 21 października 2017

Ciasto jabłkowe z galaretką i kokosem

Jesień to dla mnie czas takich owoców, jak jabłka i śliwki. To okres smażenia konfitur, przygotowywania zapasów na zimę, ale i pieczenia. Dom pachnący owocami i ciastem to miejsce magiczne, w którym chce się przebywać. Dlatego też, nawet przy natłoku obowiązków, warto niekiedy zaszyć się w kuchni i przygotować coś słodkiego, smakowitego i pachnącego dla swoich domowników. W wersji luksusowej, może to być ciasto jabłkowe z galaretką i kokosem, która podbije serca wszystkich – nie tylko wielbicieli tradycyjnego jabłecznika. 





Ciasto jabłkowe z galaretką i kokosem

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

fot.J.Gul

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki agrestowe

Masa budyniowa

  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 masło

fot. J.Gul


Masa kokosowa
  • 1 opakowanie kokosu (100 g)
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
fot. J.Gul



Wykonanie:

Biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i – kolejno – żółtka. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie kolejno ocet, wodę i olej. Delikatnie wymieszaj. Wylej na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, następnie zmniejsz temperaturę do 165 st. C i piecz przez 30 minut, aż biszkopt będzie rumiany. 

Jabłka obierz, pokrój w kostkę po usunięciu gniazd nasiennych. Rozprósz na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Dodaj cukier i galaretki mieszając, aż się rozpuszczą.

Masa budyniowa: Odlej pół szklanki mleka, dosyp mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszaj dokładnie. Mleko zagotuj, dosyp cukier i cukier waniliowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej wcześniej przygotowaną masę z mleka i mąki i dokładnie wymieszaj, aż budyń zgęstnieje. zmiksuj masło i kiedy masa budyniowa wystygnie, dodaj ją do masła po 1 łyżce.

Kiedy masa z jabłek zrobi się już gęsta, wlej ją na upieczony wcześniej biszkopt i dokładnie smaruj całą powierzchnię. Następnie, na masę z jabłek wyłóż masę budyniową i dokładnie rozprowadź ją na całej powierzchni.

Posypka kokosowa. Rozpuść masło, dodaj cukier, a kiedy się rozpuści, wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj i zaczekaj, aż ładnie się zrumienią. Posypkę dodaj na masę budyniową.


fot. J.Gul

6 komentarzy: