piątek, 12 stycznia 2018

MUFFINKI

Kapryśna, styczniowa pogoda sprzyja temu, by zaszyć się w domu i nadrobić zaległości książkowe oraz oddać się konsumowaniu pysznych, własnoręcznie wykonanych słodkości. Szczególnie, jeśli mają w sobie rozgrzewający i roztaczający obłędny zapach cynamon i … są miękkimi muffinkami.



MUFFINKI

Składniki:
  • 25 dag mąki;
  • 15 dag cukru;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 200 mleka;
  • jajko;
  • 7 dag masła;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 4 krople zapachu waniliowego

Wykonanie:

Mąkę pszenną połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce wymieszaj mleko z roztrzepanym jajkiem, roztopionym, chłodnym masłem oraz kropelkami zapachu waniliowego.

Wlej mokre składniki do suchych i całość wymieszaj na gładką masę. Ja, do połowy ciasta, dosypałam jeszcze rodzynek. Wlej ciasto do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C. Piecz muffinki 25 minut.




SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Mam wielką ochotę na muffinki.
    Jak nie dzisiaj to jutro wykładam składniki na stół! <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. A muffinki polecam, bo są pyszniutkie!

      Usuń