Jestem miłośniczką jabłek i mogę je jadać w każdym wcieleniu - zarówno prosto z drzewa, z przybrudzoną jeszcze skórką, jak i w postaci surówek z nimi w roli głównej, aromatycznych ciast,  czy jabłkowych dżemów. Jabłka na surowo, pieczone, smażone - każde wywołuje we mnie gwałtowne uczucie i każde pobudza moje kubki smakowe. Ostatnim odkryciem są jabłka w cieście - choć zwykle robiłam małe placuszki z jabłkami krojonymi w kostkę czy utartymi na tarce, to ta wersja, w której jabłka są pokrojone w plastry, smakuje mi zdecydowanie najlepiej, Szczególne w połączeniu z cynamonem i migdałami.
JABŁKA W CIEŚCIE
Składniki:
- 4 jabłka,
 - 1,5 szklanki mąki,
 - 2 jaja,
 - 1 szklanka wody gazowanej,
 - szczypta soli,
 - łyżeczka cukru,
 - łyżeczka proszku do pieczenia,
 - ole, cynamon, płatki migdałów
 
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w plastry. Do mąki dodaj żółtka jajek, szczyptę soli, cukier i taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec połącz z ubitymi białkami. 
Przygotowane jabłka maczaj w cieście, posyp płatkami migdałowymi i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Podawaj oprószone cynamonem (ja zmieszałam cynamon z cukrem pudrem).
![]()  | 
| fot. J.Gul | 
![]()  | 
| fot. J.Gul | 
![]()  | 
| fot. J.Gul | 
![]()  | 
| fot. J.Gul | 





Jadłam banany w cieście! Teraz pora na jabłka!
OdpowiedzUsuńPolecam,sa delikatne i pyszne.
Usuń