Sezon na jabłka i inne owoce trwa. Tym razem postanowiłam wykorzystać rabarbar, który wyjątkowo bujnie w tym roku się rozrósł na działce. A z racji tego, że jabłek z poprzedniego zbioru też jeszcze nieco pozostało, wyszło prawdziwie wczesno-letnie ciasto. Pachnące, słodkie, rozpływające się w ustach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Z kawą lub (w ramach powrotu do dzieciństwa) ze szklanką mleka, jest okazją do rozpieszczenia siebie i zatrzymania się w biegu. To pretekst do tego, by celebrować chwilę. Smacznego! 
Ciasto z rabarbarem 
Ciasto: 
- 200 g masła
 - 200 g cukru pudru
 - 4 jajka
 - 250 mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Kruszonka: 
- 150g mąki
 - 80 g masła
 - 100g cukru
 
Dodatkowo: 
- 500g rabarbaru
 - cukier puder
 
Wykonanie
Składniki na kruszonkę połączyć i zagnieść. Masło ubić z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć pokrojony w plasterki rabarbar. 
![]()  | 
| fot. J.Gul | 
![]()  | 
| fot. J.Gul | 
Posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 st.C (do suchego patyczka). Posypać pudrem.
![]()  | 
| fot. J.Gul | 
![]()  | 
| fot. J.gul | 





ahhh ciasto z rabarbarem! <3 co roku czekam na nie z niecierpliwością :)
OdpowiedzUsuńmojaszafamodnaszafa.blogspot.com
Uwielbiam rabarbar - zarówno w cieście, jak i w kompocie.
Usuń