piątek, 15 lutego 2019

Murzynek

Lubię smak czekolady i ciasta czekoladowe. Często wykorzystuje je jako podstawę dla innych ciast, przekładam kremem, dżemem lub z ciast tych tworzę jedną z warstw. Czasami jednak mm ochotę n najprostszą wersję takiego ciasta, ewentualnie oblaną gorzką czekoladą. Murzynek sprawdza się jednak nie tylko wtedy, kiedy ja i moja rodzina mamy ochotę na coś słodkiego, ale również wtedy, kiedy z niespodziewaną wizytą wpadaj goście.



Murzynek

Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 1 ½ szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szkl wody
  • 4 żółtka i 4 białka
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie


Wykonanie:

W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę i energicznie mieszając ugotować. Z tak wytworzonej masy odlać ½ szkl na polewę (ja jednak nie odlewam, polewę robię z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki). Resztę ostudzić.

Dodawać powoli żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.


Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, zmieszać z ciastem.




Przelać do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 50 minut w 180 st.C.


Po upieczeniu polać pozostałą polewą czekoladową i posypać bakaliami. Ja bakalie zamoczyłam wcześniej w wodzie, następnie po jej odlaniu oprószyłam mąką i dosypałam do ciasta. Na polewę wysypałam natomiast wiórki kokosowe. Smacznego!









2 komentarze: