środa, 13 marca 2019

Jabłecznik

Uwielbiam jabłecznik / szarlotkę i ciasta te często goszczą na moim stole. Uwodzi mnie nie tylko zapach pieczonych jabłek i cynamonu, ale ten wspaniały smak rozpływającego się ciasta. Dziś szybka wersja jabłecznika, dość chrupiąca dzięki orzechom, którym ciasto jest posypane. Smacznego!


Jabłecznik
Składniki:
  • 1,5 kg jabłek,
  • po 1 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • po 25 dag masła i orzechów,
  • 5 jajek,
  • ¾ szkl cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • po 2 łyżeczki cynamonu i cukru pudru


Wykonanie:
Jajka ubij ma puszystą masę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier.

Orzechy posiekaj. Jabłka obierz i pokrój w plasterki (ja wykorzystałam przygotowane w ubiegłym sezonie prażone jabłka w słoiku)


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dołóż do masy jajecznej i lekko ubij.


Wymieszaj z miękkim masłem. Wylej ciasto do blachy (tortownica). Wyłóż jabłka. Posyp cynamonem i orzechami. 





Piecz 45 minut w 200 st.C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz