poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Pleśniak z delikatną kokosową pianką

Ciasto, typu „pleśniak” rozkosznie kruche i delikatne, należy do moich ulubionych. Dziś jednak proponuję nieco zmienioną jego wersje – bez warstwy kakaowej, za to wciąż z ulubionym dżemem, bądź – tak właśnie, jak ja to tym razem zrobiłam – z uprażonymi jabłkami zmieszanymi z odrobiną cynamonu. Zmieniła się też beza, w dzisiejszej wersji dodałam do niej wiórki kokosowe i śmietankę. Przygotujcie się zatem na prawdziwie niebiańską rozkosz! 

Pleśniak 

Składniki: 
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250g masła/margaryny, 
  • 4 żółtka, 
  • 1 łyżka śmietany, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
Pianka kokosowa:
  • 300 g śmietany 18% (ja dałam nieco mniej),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 100 g wiórek kokosowych, 
  • 4 białka 
Dodatkowo:
1 słoiczek twojego ulubionego dżemu lub – jak w moim przypadku – 1,5 kg jabłek pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych na plasterki i lekko przyprażonych, zmieszanych ze szczyptą cynamonu. Były słodkie, zatem nie dodawałam cukru, zresztą przełamały słodycz kokosowego kremu. 


Wykonanie: 

Składniki na ciasto należy przełożyć do miski i szybko zagnieść. Całość podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. 


Po tym czasie większą częścią ciasta wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.


Podpiec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. 

W tym czasie białka należy ubić na sztywną pianę i partiami połączyć z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Na końcu powoli dodać śmietanę i ostrożnie wymieszać. 

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć dżem (jabłka), a następnie krem kokosowy. 



Wierzch posypujemy kruszonką, czyli 1/3 ciasta – ja ścieram na tarce, powstają wówczas apetyczne wiórki. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza