niedziela, 22 grudnia 2019

Ciasteczka trzyskładnikowe z jabłkami

Święta to dla mnie wyjątkowy, magiczny czas. I choć mój sposób ich spędzania daleki jest od tradycyjnego, to jedno pozostaje niezmienne od lat – szaleństwo pieczenia. W tym roku pojawienie się małej Klary mocno ograniczyło moje możliwości w tym zakresie, choć ostatnie dni pokazują, że córeczka pokochała kuchnię (a dokładnie światełko w piekarniku), zatem daje mi chwilę odetchnąć i pozwala zrelaksować się przy pieczeniu. Po roladkach z marmoladą i ciasteczkach serowych z cukrem przyszedł czas na ciasteczka z jabłkami. Podobny przepis już podawałam (TU), ale te – mimo iż podobne w smaku – są nieco łatwiejsze do wykonania. 


Ciasteczka trzyskładnikowe z jabłkami 

Składniki: 
  • 250 g sera białego (przeciśniętego przez praskę lub z wiaderka) 
  • 250 g masła 
  • 2 szkl mąki pszennej 

Dodatkowo: 
  • 1 duże jabłko 
  • cukier puder do posypania 

Wykonanie: 

Jabłko umyj, obierz i pokrój na plasterki. 

Masło (w temperaturze pokojowej), ser i mąkę zagnieć w misce na elastyczne ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. 

Po tym czasie ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj kółka. 


Na każde kółko połóż plasterek jabłka i zlep 2 przeciwległe brzegi. 



Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min (do zrumienienia). Posyp cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie, jutro chyba sobie przygotuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo są superszybkie. Równie szybko znikają.

      Usuń