piątek, 17 stycznia 2020

Słodki podwieczorek: ciasteczka czekoladowe (na Dzień Babci)

Szaleństw ciasteczkowych ciąg dalszy. Tym razem jednak, wraz z Klarą, postanowiłam upiec ciasteczka na prezent – a z racji tego, że zbliża się Dzień Babci, pojawiła się ku temu idealna okazja. To pierwszy Dzień Babci, który będę wraz z córeczką obchodziła, zatem skupiłam się na prezencie w stylu DIY. Małe rączki Klary jeszcze co prawda nie są w stanie wnieść dużego wkładu w przygotowanie ciasteczek dla babci Krysi, ale za to mąkę przesiewa ona pięknie. Pomijając fakt, że dziecko jest później do kąpieli, a kuchnia do sprzątania, to jest to prawdziwa frajda! 

Czekoladowe ciasteczka są mooocno czekoladowe. Po upieczeniu są mięciutkie, ale w puszce twardnieją. Nadają się zarówno do chrupania, jak i do maczania w kawie czy mleku. 

Ciasteczka czekoladowe

Składniki: 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 300 g czekolady (po 100 g czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej), 
  • 100 g masła, 
  • 120 g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 60 ml mleka, 
  • sól 
Wykonanie: 

Mąkę, kakao, sodę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli. 


Czekoladę kroimy na drobniutkie kawałki.  



Miksujemy masło i cukier, ucierając do uzyskania gładkiej masy. Wtedy wbijamy jajko i miksujemy kolejne dwie minuty. 
 

Dodajemy – w dwóch partiach – przesiane suche składniki: po dodaniu każdej porcji miksujemy. Wlewamy mleko, a kiedy i ono się połączy z masą, dodajemy kawałeczki czekolady. Krótko mieszamy. 


Klara mocno trzyma siteczko!
Z przygotowanego ciasta lepimy kulki. Jest ono klejące, dlatego posługujemy się zwilżoną dłonią. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Ja, zamiast lepić kulki, nabieram pół dużej łyżki ciasta i zsuwam za pomocą drugiej łyżki, tworząc kopczyk. 

Zachowujemy spore odstępu, bo ciasteczka się troszkę rozleją w trakcie pieczenia. 

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C, wsuwamy blachę z ciasteczkami. Pieczemy 14-15 minut. 



2 komentarze:

  1. Pyszne ciasteczka na Dzień Babci i nie tylko :) Klarcia jaka słodka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ciasteczka to prawdziwie czekoladowa rozpusta. Są przepyszne.

      Usuń