poniedziałek, 5 października 2020

Coś na obiad: Racuchy z bananami

Nie przepadam za bananami, ale Klara jest ich wierną fanką. Dlatego też wciąż wymyślam kolejne potrawy z ich użyciem i przyznam, że tym razem był to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Racuszki bananowe okazały się tak dobre, że skusiłam się zarówno ja, jak i P., choć on zdecydowanie woli mięsne dania. A na dodatek robi się je błyskawicznie i – choć najbardziej lubię je gorące – drugiego dnia również smakują całkiem dobrze.

Racuchy z bananami 

Składniki: 

  • 2 jajka, 
  • 2 szkl mąki, 
  • 1 szkl mleka, 
  • ¼ szkl cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • olej do smażenia, 
  • 2 banany, 
  • sok z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wymieszanego z 2 łyżkami cukru pudru do posypania (ja użyłam samego cukru pudru). 

Wykonanie: 

Banany obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. 


W jednej misce wymieszaj jajka i mleko, w drugiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj mieszankę suchych  składników do mokrych i dokładnie połącz je łyżką lub mikserem. Do ciasta wrzuć banany i wszystko jeszcze raz wymieszaj łyżką.


Na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym i posyp cukrem waniliowym i / lub cukrem pudrem



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz