czwartek, 22 października 2020

Słodki podwieczorek: Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

Jesień do bez wątpienia czas szarlotek i jabłeczników. To moje ukochane ciasta, zatem regularnie sięgam po nowe przepisy. Dziś po raz kolejny udane trafienie, mam nadzieję, że aromatyczna szarlotka na kruchym cieście przypadnie również wam do gustu. 

Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek 

Składniki: 
  • 500 g mąki 
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 150 g cukru pudru 
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.tłuszczu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • cynamon 
  • 6-8 dużych jabłek (np. reneta, antonówka) 
Wykonanie: 

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. 


Z 2/3 ciasta wylep dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w temp. 170 st.C przez ok.15 minut. 

2/3 jabłek pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce. Odciśnij sok, oprósz cukrem waniliowym i cynamonem, wyłóż na spód. 


Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka. Piecz ok. godziny w 180 st.C. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz