piątek, 11 czerwca 2021

Coś słodkiego: Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Uwielbiam rabarbar i ciasta z nim, będące połączeniem słodyczy i kwaśnego smaku rabarbaru. A jeśli jeszcze na takim cieście leży posypka, to przepadam już zupełnie i tak naprawdę mogę go jeść na śniadanie, obiad i kolację. Ostatnio, zainspirowana wypiekiem koleżanki z pracy postanowiłam porzucić ciasta i ciasteczka, w szał pieczenia których ostatnio wpadłam na potrzeby imprez wszelakich, na rzecz właśnie takiego ciasta rabarbarowego. Jest pyszne, wilgotne, pachnące, o idealnie dobranych proporcjach. Znika baaardzo szybko!

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Składniki:
Ciasto:
  • kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 3 kubeczki mąki pszennej (typ 450
  • 1 kubeczek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubeczek oleju
dodatkowo około 500 g łodyg rabarbaru lub dowolnych innych owoców (np. truskawek, jagód, śliwek)

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Końce rabarbaru obcinamy. Łodygi myjemy i obieramy. Osuszamy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm.

Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny. Kubeczek po jogurcie dokładnie myjemy i suszymy. Następnie odmierzamy 3 kubeczki mąki i wsypujemy do miski z jogurtem. Dodajemy 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i olej. Całość mieszamy krótko łyżką do chwili aż składniki się połączą.

Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki, lekko wyrównujemy i układamy owoce. Całość posypujemy kruszonką.



Przygotujemy ją rozgniatając w palcach wszystkie składniki do chwili, aż pojawią się małe grudki.

Ciasto z rabarbarem pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Możemy polać dodatkowo lukrem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz