piątek, 25 marca 2016

Granola kokosowo-żurawinowa

Dziś, w przerwie pomiędzy wypiekiem serników i babek, oddałam się pozorowanym działaniom prozdrowotnym, czyli śniadaniowym wariacjom inspirowanym książką „Pysznie i zdrowo. Od rana do wieczora”. Po świątecznych przysmakach i kuszących, choć nie zawsze zdrowych potrawach, warto szczególnie zwrócić uwagę na swój organizm. Dlatego też wykorzystując rozgrzany piekarnik (mam to szczęście mieć jeszcze piec kaflowy w kuchni rodziców) uprażyłam sobie granolę kokosowo-żurawinową. Będzie wspaniałym dodatkiem do jogurtu naturalnego, a nawet posłużyć może, jako słodka przekąska w chwilach spadku energii. Dodatkowa zaleta – robi się ją błyskawicznie!

fot. J.Gul
Składniki:
  • 22 g płatków owsianych
  • 20 g otrębów owsianych
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 40 g płatków migdałowych
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 10 suszonych moreli (ja zamiast tego dałam rodzynki)
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (zrezygnowałam z niego)
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Mieszamy płatki i otręby, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morelę i żurawinę. Wysypujemy je na blachę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut. 

fot. J.Gul
Miód i olej mieszamy, zagotowujemy w garnuszku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie mieszamy. Ponownie wykładamy całość na blachę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 8 minut. Granolę studzimy i przesypujemy do szczelnego pojemnika. Podajemy z jogurtem, mlekiem lub miodem – jako deser. 

fot. J.Gul

fot. J.Gul


SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ale niestety takie przekąski to chyba największy wróg aparatów na zęby!

    http://gorzkaczekoladax.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten ból:-( Kilka lat temu również przez 2 lata odmawiałam sobie wielu rzeczy z uwagi na dyskomfort związany z aparatem w połączeniu z takimi drobinkami...

      Usuń
  2. Sprobuj granoli z bananem ;) jest świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wersję z bananem też znam. I z suszonymi śliwkami. Próbowałam też z suszonym jabłkiem, ale tu już mi czegoś brakowało. Teraz tak sobie myślę, że mogłam dodać cynamonu.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. I jest pyszna. uwielbiam ją nawet bez jogurtu. Często dodaję do niej inne owoce - suszone śliwki, jabłka, banany:-)

      Usuń