niedziela, 9 października 2016

Piernik wylewany

Słota za oknami i spadająca temperatura sprawiają, że instynktownie sięgam po rozgrzewające produkty. Kawa z kardamonem, herbata z pomarańczą i imbirem – to wszystko sprawia, że można pokochać nawet jesień. Dla mnie, taka pogoda za oknami, jest też oznaką, że po lekkich, letnich ciastach z owocami, można znów powrócić do aromatycznych i pełnych orzechów, suszonych owoców oraz przypraw korzennych. Keks i piernik, w różnych odsłonach i wariantach, o tej porze roku najczęściej goszczą na moim stole. Dlatego też już dziś proponuję przepis na piernik, który zawsze się udaje – piernik wylewany.


Piernik wylewany


Składniki:
  • 3 szkl mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1 szkl cukru,
  • 2 jajka,
  • słoiczek dżemu,
  • duże opakowanie przyprawy do pierników,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 szkl mleka


Wykonanie:

Margarynę, jajka i cukier utrzeć. Mąkę, przyprawę do pierników, sodę i kakao wymieszać. Do utartej margaryny, jaj oraz cukru stopniowo dodawać sypkie składniki i, mieszając, dolewać mleko i wkładać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę. Gdy się upiecze, można polać polewa i posypać wiórkami.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz