wtorek, 27 czerwca 2017

Kruchy torcik z porzeczkami

Pogoda za oknami kapryśna, ale lato ma swoje prawa. Mimo zmiennej aury udało się wreszcie w sobotę dokończyć zbiory porzeczek i przerobić je na pyszne dżemy. 
Trochę owoców pozostało niezagospodarowanych, postanowiłam zatem zrobić własną wariację ciasta, które według przepisu ma nadzienie wiśniowo – jagodowe. Powstał niezwykle kruchy i aromatyczny deser, idealny na popołudnie spędzone z książką. 






KRUCHY TORCIK

Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki, 
  • kostka masła roślinnego,
  • 1 i ½ szkl cukru pudru (ja dodałam nieco mniej),
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 2 szklanki wydrążonych odsączonych z nadmiaru soku wiśni,
  • szklanka przebranych jagód – za zamiast jagód i wiśni dodałam 2 szklanki obranych porzeczek
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Wykonanie:

Przesianą mąkę, połowę cukru pudru i masło siekamy. Gdy wytworzy się drobna kruszonka, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto Jeśli będzie zbyt ścisłe, dodajemy 1-2 łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka, zawijamy w folię, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. 

Z wychłodzonego ciasta odkrawamy 1/5, ponownie wkładamy ciasto do lodówki, pozostałe ciasto rozwałkowujemy na spód przygotowanej dużej tortownicy i od razy wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 25 min. Zrumienione wyjmujemy, odstawiamy do wychłodzenia. 

Na cieście rozprowadzamy owoce, przykrywamy ubitą na sztywno pianą z reszty cukru oraz białek i posypujemy utartym na tarce o dużych oczkach ciastem. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 st. C i pieczemy, aż wierzch ciasta lekko się zrumieni. 





SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam - jest szybki i tani, ale przede wszystkim pyszny!

      Usuń
  2. Przepięknie się ten torcik prezentuje, tak elegancko, z obietnicą słodyczy z kwaśną nutką. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę przepyszny - polecam!

      Usuń