niedziela, 16 września 2018

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Wczoraj pieczona szarlotka (przepis wkrótce) zniknęła w zastraszającym tempie, zatem dziś musiałam ratować się naprędce upieczonym ciastem, będącym wariacją na temat tradycyjnego murzynka. Okazało się być strzałem w dziesiątkę i … zniknęło jeszcze szybciej niż szarlotka. Smacznego! 

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Składniki: 

Ciasto: 
  • 250 g margaryny, 
  • 1 i ½ szkl cukru, 
  • 4 łyżki kakao, 
  • ½ szkl wody, 
  • 4 żółtka, 
  • 2 szkl mąki, 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa kokosowa: 
  • 2 białka, 
  • 200g cukru pudru, 
  • 200g wiórków kokosowych 


Wykonanie: 

W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę i zagotować, energicznie mieszając. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać 0,5 szklanki, resztę ostudzić. Dodawać powoli żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać na okrągłą tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. 

Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodać cukier puder i wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na wierzch ciasta. Piec 50 min w 180 st.C. Po upieczeniu polać pozostałą polewa czekoladową. 




2 komentarze:

  1. Ależ to smacznie wygląda:D Porywam kawałek!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń