niedziela, 21 października 2018

Ciasto z owocami

Podobne ciasto z owocami piekłam niedawno (TU), tym razem jednak nieco inne proporcje. Wciąż jest to lekko piaskowe ciasto, przy którego pieczeniu możemy sięgnąć po dowolne owoce, ja jednak przytłoczona ilością jabłek, znów zdecydowałam się na wariant, który powoli staje się u mnie klasycznym (czyli z jabłkami). Smacznego! 

Ciasto z owocami 

Składniki: 
  • 6 jajek, 
  • 350 g cukru pudru, 
  • 350 g mąki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ¾ kostki margaryny, 
  • dowolne owoce 

Wykonanie: 

Jajka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu – rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. 

Ciasto wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tłuszczem keksówkę. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce. 



Piec na złoty kolor przez około 1 godz. w temperaturze 180 st.C. 



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste ciasta - są najsmaczniejsze!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, chętnie bym kawałek spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń