sobota, 20 października 2018

Szarlotka

Kiedyś przychodzi ten dzień, kiedy człowiek w przypływie jesiennego szaleństwa, przysypany kolejną porcją jabłek, postanawia upiec dwa jabłeczniki. Dodam, że nie sprawdziwszy uprzednio, czy po porannych szaleństwach z muffinkami, ma jeszcze w lodówce jajka. Całe szczęście, że z mroków niepamięci (czyli z zachowanego maila), wyciągnęłam przepis otrzymany od cioci z Warszawy na … szarlotkę bez jajek. Jest za to serek waniliowy, który u mnie w lodówce jest obowiązkowy. Powstała więc szarlotka (a nawet i jabłecznik, których pochłonął ostatnie jajka - przepis już wkrótce). Smacznego! 


Szarlotka 

Składniki: 
  • 2 szklanki mąki (najlepiej krupczatka) 
  • 1 całe masło 
  • 1 serek waniliowy (150 g) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kg jabłek (alwa lub inne twarde) 

Wykonanie: 

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. 
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. 
Połowę ciasta rozwałkować i rozłożyć na blaszce. 


Jabłka ułożyć w rzędach na cieście, posypać cynamonem. Na to położyć drugą rozwałkowaną część ciasta, nakłuj widelcem. 



Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. 


Po upieczeniu polukrować: zmieszać 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i 1/2 łyżki gęstej śmietany lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz