czwartek, 21 marca 2019

Babka piaskowa

Każdy sezon jest dobry na słodki poczęstunek. W oczekiwaniu na świeże owoce, serniczki na zimno i aromatyczne desery rzucam się w wir przygotowań do Świąt. Powoli powstaje świąteczne menu, na razie tylko na słodko – to przyszły tydzień będzie czasem eksperymentowania z farszami do jajek. Na razie zatem pyszna babka piaskowa. Idealna nie tylko na świąteczny stół, ale na szybką przekąskę i poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Smacznego! 


Babka piaskowa 

Składniki: 
  • 1 szkl mąki pszennej, 
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej, 
  • niepełna szklanka cukru, 
  • 25 dag margaryny, 
  • 4 jajka, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa, 
  • tłuszcz i tarta bułka do formy 

Wykonanie: 

Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. 



Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 40-50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. 








1 komentarz:

  1. Pamiętam jak kiedyś moja babcia, gdy była zdrowa piekła takie smakowite babki, ah to były czasy :)

    OdpowiedzUsuń