czwartek, 15 sierpnia 2019

Sezon ogórkowy, czyli przepis na mizerię z nutą curry

Zwykle dzielę się z Wami przepisami na słodkości, bowiem nie tylko uwielbiam smak i zapach domowych ciast i deserów, ale uwielbiam je też przygotowywać. Tym razem jednak postanowiłam obdarować Was przepisem na przetwory, a dokładnie na mizerię, która podbiła moje serce (a właściwie zdobyła podniebienie). Tym samym po kilku pierwszych słoikach zrobionych na próbę, pojawiają się kolejne. A że ogórki, w przeciwieństwie do pozostałych warzyw i owoców, w tym roku obrodziły, to z mamą szalejemy! 


Mizeria z nutą curry 

Składniki: 
  • 3 kg ogórków, 
  • 3 średnie białe cebule, 
  • 1 szkl cukru, 
  • 1 szkl octu spirytusowego, 
  • płaska łyżka soli, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, 
  • kilka liści laurowych, 
  • curry 
Wykonanie: 

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki jak na mizerię (pierwsze słoiki miały cieniutkie plasterki, ale w ostatniej wersji zrobiłam nieco grubsze). 



Obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski razem z ogórkami, wymieszać. 



Zagotować 4 szkl wody z cukrem, octem, solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dodać pół łyżeczki curry. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Zalać mizerię w misce, odstawić na 8 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. 

Pasteryzować ok. 8 minut. Studzić do góry dnem. 



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak, co prawda miały się przechować do zimy, ale - patrząc na tempo ich znikania, to nie wiem...

      Usuń