wtorek, 3 września 2019

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

 Mimo iż na działce śliwki nie obrodziły, to jednak ich obfitość w sklepach i na targach kusi. Skusiła i mnie, zatem na stole pojawiło się ciasto jogurtowe ze śliwkami, idealne do popołudniowej kawy. Jego wykonanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a na dodatek dzięki ograniczonej ilości składników nie jest też drogie. Co więcej, jest pyszne nie tylko ze śliwkami, ale doskonale sprawdzi się też z brzoskwiniami, morelami, wiśniami itd. 
Zatem wszystkiego śliwkowego – ruszajcie do pieczenia! 

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 

Składniki: 
  • 3 szkl. mąki tortowej, 
  • 2 łyżeczki sody, 
  • 1 duży jogurt naturalny (400 g – ja dałam 380 g), 
  • 10 dużych łyżek oleju (np. rzepakowy), 
  • 1/2 szkl. cukru, 
  • 1 jajko duże lub 2 małe, 
  • sok z 1 cytryny (ja z niego zrezygnowałam), 
  • owoce (większe jak np. śliwki czy brzoskwinie, przekroić na pół i ułożyć na ciasto przeciętą stroną ku górze). 
Do posypania: cukier puder (ja zmieszałam z cynamonem) 


Wykonanie:
Wymieszać jajko, olej, cukier (opcjonalnie sok z cytryny) - do połączenia składników. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z sodą - ciasto wychodzi dość gęste. Dużą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. 


Równo rozsmarować, ułożyć owoce. 



Piec w piekarniku nagrzanym do 160°, opcja góra - dół ok.40 -50 minut-do tzw. „suchego patyczka”. 


Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza