wtorek, 13 grudnia 2022

Słodki podwieczorek: Świąteczne pierniczki

Pierniczkowo się zrobiło, ale inaczej w grudniu być po prostu nie może. Ja już mam wrażenie, że pierniczki piekę dzień po dniu, ale to też dlatego, że robiłam zajęcia świąteczne m.in. ze zdobieniem pierniczków dla przedszkolaków, a z moją grupą podopiecznych też przy okazji zdobiliśmy ciasteczka, by każdy mógł je sobie do domu zabrać. Klara też bardzo lubi asystować przy pieczeniu, a zdobienie to dodatkowa atrakcja. Pierniczki według poniższego przepisu są niezwykle proste, a przy tym można je upiec zarówno wcześniej i przechować w puszce, jak i zjeść od razu.

Świąteczne pierniczki

Ciasto: 

  • 1 jajko,
  • 50 dag mąki,
  • 20 dag płynnego miodu,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 5 łyżek przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kakao
  • czubata łyżeczka sody

ew. lukier (białko, 1 szkl cukru pudru)

Wykonanie:

Margarynę siekamy, wkładamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy pierniki. Układamy w odstępach na blaszce (troszkę wyrastają, ale niezbyt dużo). 

Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 st.C. Studzimy. 


Dekorujemy wg.uznania.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz