sobota, 11 marca 2017

Babka sylwestrowa

Wiosna to dla mnie czas, kiedy na stole zaczynają królować ciasta nieco lżejsze: babki i ciasta biszkoptowe, serniki na zimno czy desery z wykorzystaniem owoców. Deszczową aurę postanowiłam odczarować właśnie jednym z takich ciast, a mianowicie babką, która też wniosła do domu nieco świątecznej atmosfery. To też jedna z prób znalezienia idealnej wielkanocnej baby – udało mi się zgromadzić sporo przepisów i teraz czas na powolną ich weryfikację. 

Choć nazwa babki nawiązuje do innej pory roku, dla mnie to nie babka sylwestrowa, ale po prostu niedzielna. Nie dość, że jest delikatna i aromatyczna, to jeszcze tania, a jej przyrządzenie (bez pieczenia oczywiście) trwa zaledwie kilka minut.






Babka sylwestrowa 

Składniki: 
  • 2 szklanki mąki; 
  • 1 szklanka cukru; 
  • 4 jajka; 
  • 1 kostka margaryny; 
  • ćwierć łyżeczki olejku waniliowego (ja zamiast niego dałam cukier waniliowy); 
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny; 
  • rodzynki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 
  • szczypta soli 


Wykonanie: 

Miękką margarynę wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pianę z jaj ubitych z cukrem i zamieszać. Na końcu dodać olejek waniliowy, sok z cytryny, rodzynki, znów wymieszać. Piec około godziny. Gotową babkę można polać dowolną polewą i udekorować wiórkami kokosowymi lub bakaliami. 

fot. J.Gul


fot. J.Gul



4 komentarze:

  1. Kuszący przepis, chętnie go wypróbuję, tym bardziej, że babki idealnie komponują się na rodzinną kawkę. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - są szybkie, tanie, pyszne. Niestety też szybko znikają.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja również - choć uwielbiam piec wielowarstwowe z kremem, to sama najczęściej sięgam po te najdelikatniejsze, piaskowe lub kruche.

      Usuń