sobota, 24 lutego 2018

Ciasto marchewkowe


Uwielbiam marchewkę, tak samo jak słodycze. Może nawet bardziej. Dlatego idealną kompilacją jest dla mnie połączenie słodkich i chrupiących marchewek z delikatnym i aromatycznym ciastem. Jeśli dodać do tego jeszcze cynamon, to nie można lepiej wybrać. Delikatne ciasto z marchewkową nutą to doskonały sposób na poprawę nastroju w ponure dni, rozgrzanie i szybką przekąskę, kiedy goście zapowiadają niespodziewaną wizytę. 


CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g masła,
  • 1,5 szkl cukru,
  • 2 szkl mąki pszennej,
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 szkl startej marchewki,
  • 150 g białej czekolady lub cukru pudru do dekoracji


Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z soda i cynamonem. jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę; cały czas miksując, dodać roztopione masło i startą marchewkę, a następnie mąkę, miksując do połączenia składników.
Piec 45 min w temperaturze 180 st.C.




4 komentarze: