środa, 20 czerwca 2018

Proste ciasteczka kokosowe

Uwielbiam ciasteczka, a szczególnie te wykonane własnoręcznie. Idealnie nadają się zarówno jako przekąska dla zaproszonych gości, dodatek do filiżanki kawy, lub – w wersji dla książkowych łasuchów (jak ja) – do podjadania podczas czytania książki (jako alternatywa dla słonych przekąsek lub nafaszerowanych poprawiaczami smaku ciastek ze sklepu). 

Dziś proponuję wersję kokosową ciasteczek, które – wbrew pozorom – robi się bardzo szybko. Warto toczyć małe kuleczki, wówczas otrzymujemy bowiem ciasteczka na przysłowiowy „ząb”. Smacznego! 


Proste ciasteczka kokosowe 

Składniki: 
  • 2 szkl mąki 
  • ½ szkl cukru kryształu 
  • 1 szkl wiórek kokosowych 
  • ¼ szkl mleka 
  • 150 g masła 
  • 1 jajko 
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania 

Wykonanie: 

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zmiksować, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Nabierać je łyżką i formować małe kulki, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko spłaszczyć dłonią (ja zdecydowałam się pozostawić kuleczki). 

fot. J.Gul

Piec 12-15 min na złoty kolor. 

fot. J.Gul

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

fot. J.Gul

fot. J.Gul

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz