sobota, 19 grudnia 2020

Słodki podwieczorek: Ciasto z jabłkami, orzechami i czekoladą

W czasie, kiedy wszyscy pieką pierniki czy makowce, my – przewrotnie – postawiłyśmy z Klarą na ciasto z jabłkami. Choć tak naprawdę powodem było to, że Klara otworzyła słoik z prażonymi jabłkami, stukając nim o ziemię. A że nie miałam w planach w tym tygodniu naleśników z dżemem, połączyłam prażone jabłka ze świeżymi, choć w przepisie są tylko świeże. Zrezygnowałam też z czekolady, nie lubię bowiem, jak coś zabija smak jabłek, za to orzechów i cynamonu użyłam obficie!

Ciasto z jabłkami, orzechami i czekoladą

Składniki
  • ½ kg mąki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka cukry waniliowego, 
  • ¾ szkl cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • 25 dag masła, 
  • 1 kg jabłek, 
  • 20 dag orzechów, 
  • 1,5 tabliczki białej czekolady 
  • 1,5 tabliczki ciemnej czekolady, 
  • cynamon 

Wykonanie: 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, śmietanę i przetarte na tarce masło. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto. Odłożyć je do lodówki do schłodzenia. Jabłka obrać, pokroić w plastry. 


Blachę natłuścić, rozprowadzić na niej nieco ponad połowę ciasta. Na cieście ułożyć plastry jabłek (ja wymieszałam plastry z prażonymi jabłkami), delikatnie oprószyć je cynamonem. 

Na jabłka wyłożyć posiekane orzechy i pozostałe ciasto. Ja podrobiłam je na kawałki. Piec całość 40-45 min w 180 st. PO upieczeniu udekorować rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Ja planowałam posypać je cukrem pudrem, ale ciasto samo w sobie było tak pyszne, że nawet z tego zrezygnowałam. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz