piątek, 22 czerwca 2018

Szarlotka

Uwielbiam owoce, ale w tej miłości jestem dość monotematyczna. Od lat pierwsze miejsce na mojej liście tych ulubionych, zajmują jabłka i to w każdej formie, wersji, rozmiarze czy kolorze. Smakują zarówno w wersji "dziewiczej", rwane prosto z drzewa, jak i w postaci dżemów, przecierów, placków z jabłkami, ciasteczek z nimi w rolach głównych, a także w postaci wszelkiej maści szarlotek czy jabłeczników. 

Jako, że na jabłka przyszedł już czas, a susza powoduje wzmożone ich opadanie, pora na wysyp przepisów z tymi wspaniałymi owocami w rolach głównych. Smacznego!


Szarlotka

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko, 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kg kwaskowatych jabłek, 
  • cynamon

Wykonanie:

Składniki połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą blaszkę.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć sok i ułożyć na cieście. Oprószyć cynamonem. 

Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią jabłka. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temp. 175 st. C przez ok. 50 min. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

fot. J.Gul

fot. J.Gul

fot. J.Gul

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz