czwartek, 12 lipca 2018

Placek po amerykańsku

Tak, wiem że już dziesiątki razy powtarzałam, że jabłka to moje ulubione owoce. I zdania nie zmieniam, a co więcej – wobec ich obfitości w tym roku odkrywam kolejne przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami. Dziś, w wersji amerykańskiej, lekko wilgotny, pachnący cynamonem, pełen jabłek, orzechów i rodzynek (ja dodałam jeszcze migdały w płatkach) placek. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zarówno w wersji z kawą, jak i mlekiem – wyborny! 

Placek po amerykańsku 

Składniki: 
  • kilogram jabłek 
  • 1,5 szkl cukru 
  • 3 szkl mąki 
  • 3 jajka 
  • 1,5 szkl oleju 
  • po 2 łyżeczki soku z cytryny (ja nie dawałam), sody, kakao oraz cynamonu 
  • po garści rodzynek i włoskich orzechów 


Wykonanie: 

Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Jajka utrzyj z cukrem , dolewając olej. 

Do masy wsyp mąkę, sodę i kakao. Wymieszaj. Dodaj rodzynki i orzechy. Ucieraj do połączenia wszystkich składników. Na koniec dorzuć jabłka. 

Włóż ciasto do formy (będzie dosyć gęste) i piecz 45 minut w temp. 180 st.C. Posyp pudrem.

fot. J.Gul

fot. J.Gul
fot. J.Gul

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz