piątek, 17 sierpnia 2018

Ciasto kruszonka

Lato, a właściwie jego końcówka, zdecydowanie sprzyja kuchennym rewolucjom szczególnie, że zarówno warzywa, jak i owoce w tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły. Ta obfitość skłania do kreatywności i do sięgania wciąż po nowe przepisy. Z racji tego, że jestem wielką miłośniczką ciast, zwykle zatem właśnie w słodkich deserach zebrane owoce znajdują swoje miejsce. 

Tym razem podniebienie rozpieściłam ciastem kruszonką – lekko sypkim, niezwykle delikatnym, lekkim. Owoce, których użyłam do ciasta były przeglądem zbiorów – znalazły się w nim zarówno jabłka, jak i jeżyny oraz śliwki (część z jeżynami i śliwkami jest najlepsza), ale równie dobrze mogą tam być również truskawki, wiśnie, maliny czy porzeczki. W cieście nie ma jajek – to nie błąd! Jest za to sam smak, zatem … smacznego. 

CIASTO KRUSZONKA 

Składniki: 
  • 1,5 szkl mąki, 
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 0,5 szkl cukru, 
  • 1,5 szkl kaszy manny,
  • 200 g masła / margaryny, 
  • sezonowe owoce 

Wykonanie: 

Mieszamy ze sobą produkty sypkie. 

Wymieszane produkty sypkie

Owoce myjemy, osuszamy, ewentualnie pestkujemy i kroimy (ja pokroiłam jabłka w plasterki, dodatkowo zasypując je cynamonem). Margarynę mocno schładzamy (ja do lodówki wkładam również tarkę). 

Na wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy układamy następujące warstwy: 
  • produkty sypkie 
  • owoce 
  • produkty sypkie 
  • 100 g startego masła / margaryny 
  • owoce 
  • produkty sypkie 
  • 100 g startego masła / margaryny 
Ostatnia warstwa margaryny położona

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 1 godziny (do zrumienienia). Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

fot. J.Gul

fot. J.Gul

2 komentarze:

  1. U mnie podbiło serca domowników. Co najważniejsze - bardzo szybko się je robi!

    OdpowiedzUsuń