sobota, 4 stycznia 2020

Rogaliki serowe z nadzieniem

Szaleństwo ciasteczkowe wciąż trwa. Tym razem postanowiłam zabrać się za rogaliki, które okazały się prawdziwym przebojem podczas mojego komunijnego przyjęcia (o matko, kiedy to było!!!!). Przepis jest w mojej rodzinie od lat, ale ostatnio stwierdziłam, że stanowczo zbyt rzadko jest wykorzystywany. Najwyższy czas to zmienić! 

Rogaliki są najlepsze wówczas, kiedy robimy z nich malutkie ciasteczka, takie na jeden, góra dwa kęsy. Niestety ja miałam czas ograniczony cierpliwością Klary, więc powstały typowej wielkości rogaliki. Co nie znaczy, że mniej pyszne. Zresztą najlepiej o ich smaku świadczy fakt, że zniknęły już następnego dnia. 

Rogaliki serowe z nadzieniem 

Składniki: 
  • 1,5 szkl mąki pszennej, 
  • 25 dkg sera białego (przecisnąć przez praskę, chyba że ma kremową konsystencję), 
  • 25 dkg margaryny, 
  • 1 jako, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Dodatkowo: 
  • marmolada do nadziewania,
  • cukier puder do posypania. 

Wykonanie: 

Składniki zagnieść. Rozwałkować dość cienko (rogaliki „rosną” w trakcie pieczenia), kroić na kwadraty – takiej wielkości, jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki. W jeden z rogów nałożyć marmoladę, zwinąć po przekątnej, formować rogaliki. 


Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 20 min (do zrumienienia). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 






2 komentarze:

  1. O rany... jak ja lubię takie domowe wypieki... przepis faktycznie wydaje się prosty, więc zdecydowanie do spróbowania:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń