czwartek, 25 lipca 2019

Ciasto jogurtowe z morelami

W tym roku kapryśne lato pozbawiło nas większości owoców. Porzeczek było jak na lekarstwo, podobnie wiśni (udało się zrobić tylko kilka słoiczków), śliwek i jabłek. Obrodziły natomiast morelę i dlatego dziś proponuje do poobiedniej kawy morelowy przysmak. Ciasto znalazłam na blogu Kasi Tusk, zrezygnowałam jednak z proponowanej tam skórki cytrynowej i zmodyfikowałam sposób rozpuszczenia czekolady, przestawiając się na kąpiel wodną. Smacznego!


CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 

Składniki: 

  • 3 jajka, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 120 ml oleju roślinnego, 
  • 1 mały jogurt naturalny, 
  • 1 tabliczka białej czekolady, 
  • 1/2 kg moreli, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu z wanilii 

Sposób przygotowania: 

Morele myjemy, kroimy w połówki i usuwamy pestki. 


Jajka z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. 

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (garnek z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku z parującą wodą). 

Do jajek i cukru dodajemy jogurt, aromat waniliowy, olej, dokładnie mieszając. Wsypać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczoną czekoladę. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę (tortownica lub blaszka o wymiarach 20 na 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozłożyć na nim owoce (przekrojoną częścią moreli do góry, w przeciwnym razie w trakcie pieczenia sok wycieknie). 


Pieczemy ok. 40-45 minut (do „suchego patyczka”), zmniejszając temperaturę do 150 stopni jeśli ciasto za bardzo przypieka się od góry. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze: