sobota, 13 lipca 2019

Letni torcik jogurtowy

Uwielbiam próbować nowych przepisów i eksperymentować w kuchni (szczególnie ze słodkościami). Inspiracji coraz częściej szukam na Internecie, choć namiętnie gromadzę też książki kucharskie. Dziś jednak propozycja znaleziona w sieci z małą zamianą owoców – użyłam świeżych wiśni (oczywiście bez pestek), bowiem właśnie byłam w trakcie robienia z nich dżemu wiśniowego. Z racji tego, że spontanicznie zaplanowana była gościna, postanowiłam zjawić się u progu z letnim torcikiem. Jest lekki, tani i …przepyszny. Smacznego! 

LETNI TORCIK JOGURTOWY 

Składniki: 
Masa jogurtowa: 
  • 2 jogurty naturalne (każdy po 400 g), 
  • 2 galaretki cytrynowe 
Dodatkowo:
  • biszkopty lub herbatniki, 
  • 2 galaretki owoce leśne, 
  • ulubione owoce 

Wykonanie:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, schłodzić. Jogurt delikatnie zmiksować dodać tężejąca galaretkę cytrynową. 

Dno tortownicy (średnica ok.24 cm) wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami, na nie wyłożyć masę (można też upiec cienki biszkopt). Schłodzić w lodówce. 



W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki o smaku leśnych owoców w 400 ml gorącej wody. 


Na masę jogurtową wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką z owoców. Ponownie wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.


4 komentarze:

  1. Mniam, mniam... Powiedzieć jedynie, że wygląda smakowicie jest obrazą dla (niewątpliwie) boskości smaku, jaki niesie ze sobą każdy kęs tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę wyborny. Uwielbiam takie domowe słodkości o prostych, a jednocześnie wyrazistych smakach:-)

      Usuń