sobota, 22 czerwca 2019

Sernikowa babka w czekoladzie

Mimo iż w ciąży mój apetyt na słodycze spadł (na czym ucierpieli domownicy), to jednak zjadam coraz więcej nabiału. Tym razem, z racji długiego weekendu postanowiłam nieco rozpuścić P. (a przy okazji siebie) i tak powstała sernikowa babka w czekoladzie. Smacznego!


Sernikowa babka w czekoladzie 

Składniki (na formę o średnicy ok.24 cm): 

Masa biało-czarna: 
  • 3 szkl mąki pszennej plus 2 łyżki, 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 szkl cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 4 łyżki kakao, 
  • 200 g masła, 
  • 1 szkl wody 

Masa serowa: 
  • 400 g sera (z wiaderka), 
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • cukier waniliowy, 
  • 100 g masła, 
  • 1 op.budyniu śmietankowego, 

Ponadto: 
  • 150 g czekolady mlecznej, 
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. 

Wykonanie: 

Masa biało-czarna: Białka ubić na pianę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i żółtka, następnie wymieszać z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia, a na koniec – naprzemiennie – dodawać roztopione i ostudzone masło i wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej – 2 łyżki mąki pszennej. 

Masa serowa: Miękkie masło utrzeć razem z cukrami i jajkami na puszystą masę, następnie – wciąż ucierając – dodawać po łyżce ser i budyń. Do formy na babkę (ja użyłam tortownicy) wykładać na przemian: ciasto jasne, ciemne i ser. Wyrównać powierzchnię. Babkę piec ok. 60 min w 160 st.C (do suchego patyczka). Wystudzić.



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzoną babkę.


Gdy polewa zacznie zastygać, wierzch posypać skórką pomarańczową.


2 komentarze: